Een compleet nieuw voertuig

 

MAN start met de MAN CitE de volgende generatie

 

De vormen van de MAN CitE zijn opvallend avant-gardistisch en rondom doordacht. De truck is modulair, wendbaar en laag gebouwd met een ergonomische chauffeurscabine. Hij wordt aangedreven door een krachtige elektromotor van 220 kW, waarmee hij zich met schone en stille e-mobiliteit door de groene steden van morgen moet bewegen. En daarbij naargelang het rijgebruik, een afstand van maximaal 100 km afleggen. De werkplek van de toekomst wil de chauffeur maximaal comfort en korte verplaatsingen bieden. Daarom heeft MAN een innovatieve werkplek met veel geraffineerde nieuwigheden gecreëerd. Een grote uitdaging voor de ontwikkelaars. De opdracht voor de MAN CitE luidde: een voertuig te ontwikkelen voor ondernemers die de detailhandel bevoorraden, dagelijks in steden onderweg zijn en ongeveer zes ton lading moeten picken. “Na een week was het duidelijk voor ons: wij bouwen een compleet nieuw voertuig. Wij hebben alles nodig, maar proberen zo veel mogelijk standaardcomponenten over te nemen”, aldus beschrijft Michael Führing, MAN Product Owner – eMobility Truck Project, het begin van het project MAN CitE.

 

Ambitieus project met sportief tijdschema

Achter het ambitieuze project staat behalve Product Owner Michael Führing en Developer Stefan Ludwig een flexibel team in de vorm van een zogenaamde scrum – een werkvorm waarmee complexe taken kunnen worden aangepakt. In de praktijk gaat dat als volgt: een multidisciplinair team bewerkt permanent duidelijk gedefinieerde werkpakketten in zogenaamde sprints.

 

Regelmatige, doelgerichte communicatie

Een van de grote troeven van het concept: het open en transparante werkklimaat en de regelmatige uitwisseling. Elke dag begint met een korte meeting, waarin de uit te voeren taken worden besproken. Tijdens een wekelijkse langere meeting worden vervolgens de resultaten gepresenteerd en wordt de inhoud van de volgende sprint bepaald. Tijdens de afzonderlijke sprints kan in rust worden gewerkt. De ontwikkeling van de MAN CitE duurde maar 18 maanden. Dit succes schrijft Michael Führing niet alleen toe aan de scrum-methode: “Het is zo belangrijk om eerst de juiste visie te ontwikkelen. En die vervolgens door het team te laten uitvoeren. Deze werkwijze kon in vele situaties door het team worden terugbetaald. Vaak zeiden de leden: ‘Vertrouw ons gewoon, dan zorgen wij wel dat er geleverd wordt’.”

 

Geef een reactie

14 − twee =

*